V tednu od 16. 9. 2024 do 20. 9. 2024 smo v vrtcu sodelovali pri vodilni kampanji  Evropske komisije Evropski teden mobilnosti.
Njen glavni cilj je ozaveščati o trajnostni mobilnosti v mestih. Spodbuja spremembe vedenja v korist uporabe javnih prevozov in drugih čistih prometnih rešitvah. Najbolj priljubljena je akcija  Dan brez avtomobila, ki ste jo verjetno opazili v mestu 19. 9. 2024. Pripravljene so bile različne športno-gibalne aktivnosti za predšolske otroke in prvošolce.
V oddelkih Srčki, Zvezde, Metuljčki in Barvice smo izvajali aktivnosti namenjene predšolskih otrokom. Na sprehodih smo opazovali promet, polna parkirišča, javni prevoz v našem mestu ter iskali posameznike, ki so uporabljali kolesa, skiroje ali so hodili peš.
Problematiko onesnaževanja smo spoznavali preko zgodbe o Belih zajčkih, ki je otrokom predstavila kako izpušni plini onesnažijo naše okolje. Igrali smo tudi igro Beli zajček, ki je motivirala družine k uporabi koles, skirojev, avtobusa ali hoje za prihod v vrtec. Otroci so vsakodnevno označevali, na kakšen način so prišli v vrtec in na stolpičnem diagramu spremljali rezultate.
Na različne načine smo ustvarjali različna prevozna sredstva in pot v vrtec. O prometu smo iskali informacije in fotografije v slikanicah in otroški strokovni literaturi. V tem tednu smo imeli več sprehodov in urili smo spretnost pri vožnji s kolesi. Hvala vsem družinam za aktivno sodelovanje.