V slovenskih vrtcih, osnovnih šolah, zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami ter drugih institucijah oz. javnih zavodih je v petek, 19. 11. 2021, potekal Tradicionalni slovenski zajtrk pod sloganom »Zajtrk s sadjem – super dan!«. Naš odlični mavrični kuharski kolektiv nas je cel teden razvajal s tradicionalnimi slovenskimi jedmi. Jedilnike smo pripravili skladno z jesenskim časom, tako smo prednost dali jedem iz repe in zelja. Uporabili smo svežo repo in zelje ter kislo zelje.

Za kosilo smo v tem tednu pripravili:

– enolončnico šara (repa, korenje, koleraba, krompir), ki smo jo dopolnili s carskim pražencem in jabolčnim sokom, stisnjenim iz lokalnih jabolk;

– govejo juho iz lokalne BIO govedine, pražen krompir iz lokalnega BIO krompirja;

– enolončnico z lokalnim BIO zeljem, lokalnim BIO fižolom in mlado govedino, poleg smo postregli orehove štruklje;

– čičerikin matevž, praženo lokalno kislo zelje in krvavice.

Lokalne surovine smo pridobili na Ekološki kmetiji Lenček, Ekološki kmetiji Zabukovec, Kmetiji Zupančič, Sadjarski kmetiji Valenčak in na Kmetiji Ogorevc.

Na enajstem TRADICIONALNEM SLOVENSKEM ZAJTRKU pa smo se sladkali z

– mlekom s Kmetije Zupančič,

– EKO maslom iz Mlekarne Krepko,

– kruhom, ki smo ga spekli v vrtcu iz BIO moke, pridelala jo je Ekološka kmetija Zabukovec,

– z medom, ki so nam ga podarili brežiški čebelarji in

– jabolki, ki so nam jih podarili na kmetiji Valenčak

Hvala vsem, da ste nam pomagali pričarati čudovite kulinarične trenutke!

Organizatorka prehrane in zdravstveno – higienskega režima: Dragica Gantar Petančič